Krister Flodin, veteranillustratör tipsar om vad man ska tänka på för att göra samarbetet så smidigt och trevligt som möjligt.

1 Briefen

Du kan anlita världens bästa illustratör, men slutresultatet blir bara så bra som briefen du levererar. Med en väl genomtänkt brief så ramar du in illustrationsjobbet och gör gränserna tydliga och utrymmet för missförstånd minimalt.
Vad ska man då tänka på när man skriver en bra brief.

Syftet med bilden.
Vad ska bilden användas till? Vilken är målgruppen?

Grundresearch.
Finns det speciella saker/detaljer som bilden ska innehålla? Skicka i så fall med länkar eller ännu hellre referensbilder.

Känsla.
Vilken känsla ska bilden förmedla? Skicka gärna med ett moodboard eller exempelbilder och gärna en färgskala om det är viktigt för bilden. Ju mer förarbete ni gjort, desto smidigare blir jobbet för illustratören och desto mindre utrymme för fel. Vi illustratörer är ganska bra på att visualisera, men vi är inga tankeläsare.

2 Agent eller inte

Fördelen med att gå via en agentur är att alla illustratörer är “granskade”. Vem som helst kommer inte in i en agentur. Det är en garanti för att det är mycket skickliga och unika yrkesmänniskor.
En annan fördel är att man får hjälp av agenten att förklara uppdraget för illustratören. Man får så att säga en projektledare på köpet.
Bland nackdelarna finns att det kan vara ganska långa väntetider då illustratörerna kan vara fullbokade. Och det kostar ofta lite mer eftersom agenten tar en viss provision.
Vill man inte anlita en agent så kan man till exempel gå in på Illustratorcentrum och bläddra i bland tusentals olika portfolios.

Om man verkligen inte vet vad man är ute efter eller kan kvalitetsbedöma bilder så finns det konsulter att anlita för att hitta en specifik illustratör som passar för uppdraget.

3 Tänk inte vad, tänk hur

Alla illustratörer har sin säregna stil. Somliga mer än andra. Jag har upptäckt att det är ganska vanligt att köparna inte riktigt ser stilen utan mest tittar på vad (objekt) man illustrerat tidigare i portfolion. Jag vet inte hur många gånger som jag fått säga att “jag kan rita vad som helst. Frågan är hur ska jag rita det?”