Hemligheten bakom kreativitet

The secret to creativity is knowing how to hide your sources.
Albert Einstein

Fundera ett tag på vad det är han säger. Det får mig att fundera på några frågor:

  • Ligger det något i det?
  • Hur blir det mer kreativt att gömma sina källor?
  • Var går gränsen mellan inspiration och plagiat?
  • Hur mycket av en befintlig idé kan man kopiera utan att det blir en kopia?
  • Finns det något som en helt originell idé?

Jag tror absolut att det ligger något i det påståendet. Däremot är jag inte lika säker på om det blir mer kreativt. Möjligtvis är det lite skamligt att erkänna att man ”lånat” idéer. Jag är övertygad om att helt nya originella idéer sällan eller aldrig bara uppstår så där bara. De är alltid en produkt av en idéevolution där föregående upptäckter och idéer frambringar nya. Med andra ord små steg framåt. Även Einstein själv som hyllas som en av de största inom fysiken hade inte kunnat pilla ihop den almänna relativiteten utan föregående fysikers och matematikers arbeten. Inom illustration och grafisk design är det precis likadant.

Och det är klart att ibland händer det att evolutionen tar ett extra stort kliv. Ta till exempel impressionisterna inom konsthistorien. Någon börjar måla på ett helt nytt sätt, några andra hakar på. Men vad händer. Klivet är för stort och publiken och kritiker går i taket och förklarar de där amatörerna för dårar och färgkladdare.  Efter några år är tiden ikapp och nya konstriktningar föds ur impressionisternas jättekliv.

Så vad får då en idé att bli originell? Svar: det hänger på hur de kombineras med andra idéer och hur det sätts ihop. Det skulle troligen vara helt obegripligt för mottagaren om idén var helt originell, precis som exemplet med impressionisterna. Och när det gäller grafisk formgivning så är kommunikation med mottagaren det viktigaste inte att vara originell.

Vad tycker du?
Komentera gärna här nere.

Dela vetja!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *